Sovjet mozaïek in blauw en wit waarop afgestudeerde studenten lopen te zien buiten bij de kostsschool in Krasnodar

Aanbod

Kozak staat voor wit paard en houdt teugel vast.

CURSUSSEN

Russische literatuur tot leven gebracht

Een cursus bestaat uit 6 of 7 bijeenkomsten van 2 uur met een kleine pauze. De reeks is thematisch opgezet in de vorm van een virtuele reis langs een aantal literaire plekken. We volgen de avonturen van hoofdpersonen of genieten van gedichten uit de rijke Russische literatuur die zich afspelen op een bepaalde plek ergens in het onmetelijke Russischtalige rijk. Daarbij krijgt ook de actualiteit aandacht en wordt de culturele en historische context geschetst.

Drie boerenmeisjes staan voor houten huis op russisch platteland

LEZINGEN

De rijkdom van de Russische
literatuur in woord en beeld

De lezingen duren meestal een uur of twee en zijn thematisch opgezet. Soms helemaal gewijd aan één schrijver of soms in de vorm van een virtuele literaire wandeling door een mooie stad, zoals Sint Petersburg of Odessa. In dat geval leert u vanuit de collegebank een Russische stad kennen aan de hand van een aantal mooie literaire fragmenten met toepasselijke foto’s en culturele en historische context. Kijk voor meer ideeën ook eens bij Op de Plank.

Station in Sint Petersburg met groepje reizigers

reizen

Met Russische schrijvers op zak door het land

Reizen door het grote Rusland met een selectie van inspirerende fragmenten van grote dichters en schrijvers op zak maakt dat u doordringt tot de ziel van Rusland. U beziet de dagelijkse realiteit met diepgang door het contact met fascinerende verhalen en gedichten. U maakt kennis met de culturele context én met Russen zelf. In 2022 zal ik twee unieke thematische reizen naar Rusland begeleiden voor Labrys Reizen, die op dit moment ontwikkeld worden.

Jongens en meisjes in matrozenpakjes met blijk en vegers in Odessa.

literaire wandelingen

In de voetsporen van Russische schrijvers

Er is niets leukers dan zelf in Odessa, St Petersburg of Moskou door de stad te wandelen en ter plekke Russische literatuur te lezen. U beziet de dagelijkse realiteit met andere ogen, beleeft de avonturen door de ogen van een personage en leert en passant de stad kennen. Op dit moment ontwikkel ik een serie beschrijvingen van literaire wandelingen, met kaartje, een routebeschrijving en bijpassende fragmenten. Wilt u op de hoogte blijven, abonneert u zich dan hier op mijn Nieuwsbrief.

Op de foto zijn de benen van een meisje dat uit een venster leunt te zien.

op de plank

De Russische klassieken hoeven niet afgestoft

Ruim 15 jaar ontwikkel ik thematische cursussen en lezingen over Russische literatuur. Deze cursussen kunnen opnieuw geprogrammeerd worden. Er liggen nu een aantal klaar Op de Plank. Ik ben graag bereid voor liefhebbers van Russische literatuur ergens in Nederland op te treden. Wilt u voor uw museum, bibliotheek of leesclub een interessante serie over Russische literatuur, een lezing of een studiedag programmeren? Aarzelt u niet om contact met mij op te nemen.

Russische vrouw borduurt een traditioneel patroon in het rood.

OP MAAT

Russische
literatuur op aanvraag

De cursussen of lezingen kan ik ook op maat op locatie of online voor een groep verzorgen. Organiseert u binnenkort een cultureel programma met Rusland als thema en wilt u aandacht voor uw programma genereren via een lezing of cursus Russische literatuur? Graag stel ik in overleg met u een (korte) cursus of een lezing op maat samen. Hebt u plannen voor een reis waarbij u een expert wilt raadplegen voor advies? Ik ben u daar graag bij behulpzaam. U kunt mij bereiken via de contactpagina.

Ik vond het een geweldige cursus van Judith Janssen. De colleges werden zeer afwisselend gepresenteerd, zodat het niet extra vermoeiend was om ze online te volgen. De docente heeft naar mijn idee veel tijd gestoken in de voorbereiding; geen moeite was haar teveel. Inhoudelijk heb ik er veel van opgestoken. De start van elk college met iets uit de actualiteit was zeer inspirerend. Ook de balans tussen informatie over de Krim en de plaatsen daar was goed in balans met de informatie over de schrijvers en hun literatuur. Kortom het was heel goed en ik kijk nu al uit naar een vervolg cursus in het najaar.

Cursiste Naar de Krim, 2021