Kozak staat voor wit paard en houdt teugel vast.

Cursussen

Russische literatuur tot leven gebracht.
Een cursus bestaat uit 6 of 7 bijeenkomsten van 2 uur met een kleine pauze. De reeks is thematisch opgezet in de vorm van een virtuele reis langs een aantal literaire plekken. We volgen de avonturen van hoofdpersonen of genieten van gedichten uit de rijke Russische literatuur die zich afspelen op een bepaalde plek ergens in het onmetelijke Russischtalige rijk. Daarbij krijgt ook de actualiteit aandacht en wordt de culturele en historische context geschetst.

 • Een paartje op het Rode plein bynight met hart

  cursus

  De Meester en Margarita (online)

  10 t/m 31 oktober

  online via ZOOM

  Met welke bedoelingen duikt onverwacht de duivel in Moskou op? Had Pilatus daadwerkelijk migraine en kon Jezus hem daarvan genezen?  Wat zijn de verbanden tussen deze twee - als dag en nacht van elkaar verschillende - verhalen?  Wie verkoopt er nu eigenlijk zijn ziel aan de duivel? Dit en nog veel meer vragen gaan we in deze online cursus proberen te beantwoorden.

 • Een paartje op het Rode plein bynight met hart

  cursus

  De Meester en Margarita

  7 t/m 28 oktober

  in zaal VU-gebouw Amsterdam

  Met welke bedoelingen duikt onverwacht de duivel in Moskou op? Had Pilatus daadwerkelijk migraine en kon Jezus hem daarvan genezen?  Wat zijn de verbanden tussen deze twee - als dag en nacht van elkaar verschillende - verhalen?  Wie verkoopt er nu eigenlijk zijn ziel aan de duivel? Dit en nog veel meer vragen gaan we in deze cursus proberen te beantwoorden.

 • zonnebloemen tegen helblauwe hemel

  cursus

  Op reis naar Oekraïne

  16, 19, 23, 26 augustus 2022

  zaal VU-gebouw Amsterdam

  Wat weten wij over de achtergronden van het gewapende conflict dat nu op Oekraïens grondgebied uitgevochten wordt? Waar komt de haat van het huidige Russische regime jegens de Oekraïners vandaan?  In deze cursus gaan we op zoek naar antwoorden door de literatuur over eerdere gewapende conflicten te lezen en te bespreken.