De benen van een meisje die uit een raam leunt.

Op de plank

De Russische klassieken hoeven niet afgestoft.
Ruim 15 jaar ontwikkel ik thematische cursussen over Russische literatuur. Deze cursussen kunnen opnieuw geprogrammeerd worden. Er liggen een aantal cursussen klaar Op de Plank. Ik ben graag bereid voor liefhebbers van Russische literatuur ergens in Nederland op te treden. Wilt u voor uw museum, bibliotheek of leesclub een interessante serie over Russische literatuur, een lezing of een studiedag programmeren? Aarzelt u niet om contact met mij op te nemen.

 • militaire parade op het rode plein van vrouwelijke cadetten

  cursus

  Oorlog heeft geen vrouwengezicht

  in overleg

  online via ZOOM of op locatie

  Svetlana Alexijevitsj - fenomeen in de hedendaagse Russisch-talige literatuur - componeert unieke meerstemmige werken uit mondelinge getuigenissen van overlevenden van tragedies in de 20e eeuw. De tragedies zijn: de Grote Patriottische Oorlog (= WO II) in '42-'45 waar 800.000 vrouwen meevochten, de geheime oorlog van de USSR in Afghanistan, het ongeluk met de kerncentrale in Tsjernobyl.  Ze sprak met vrouwen, soldaten, moeders, echtgenotes, brandweermannen en kinderen die getuige waren in één van deze tragedies.

 • gezicht op russisch landschap met rivier

  cursus

  De broers Karamazov

  in overleg

  op locatie of online

  Welke banale intrige vormt het hart van deze laatste roman van Fjodor Dostojevski? Hoe worden vader en zonen Karamazov getypeerd? Welke van de zonen heeft de moord op hun voortdurend-maar-heibel-zoekende pa op zijn geweten? Wat is de rol van het geloof? Wat is kwaad en wat is goed? Hoe moeten we de legende over de Grootinquisiteur van de intellectuele middelste zoon Ivan uitleggen?  Deze en nog veel meer vragen proberen we te beantwoorden in deze cursus.

 • Drie boerenmeisjes staan voor houten huis op russisch platteland

  Cursus

  Russisch voor iets gevorderden - 3

  in overleg

  Metis Montessori Lyceum, Amsterdam (bij Oosterpark)

  Belangstelling voor Russisch?  Wacht dan niet langer! In deze leuke, praktische en interactieve cursus komt u verder. U leert Russisch lezen, verstaan en spreken rondom een aantal alledaagse thema's.  Ook leert u wat meer over de grammatica. Na afloop kunt u zich in een aantal veelvoorkomende situaties met eenvoudig Russisch redden.

 • Dorp Osjevensk: twee verkoopsters en klant in Russische dorpswinkel

  Cursus

  Russisch voor iets gevorderden - 2

  in overleg

  in overleg

  Belangstelling voor Russisch?  Wacht dan niet langer! In deze leuke, praktische en interactieve cursus komt u verder. U leert Russisch lezen, verstaan en spreken rondom een aantal alledaagse thema's.  Ook leert u wat meer over de grammatica. Na afloop kunt u zich in een aantal veelvoorkomende situaties met eenvoudig Russisch redden.

 • Een rijtje kleurige Russische houten matrjosjka poppen op een rijtje

  Cursus

  Russisch voor beginners

  in overleg

  in overleg

  Altijd al belangstelling gehad voor Russisch?  Wacht dan niet langer! In deze leuke, praktische en interactieve cursus gaat u aan de slag met het Russische alfabet. U leert Russisch lezen, verstaan en spreken rondom een aantal alledaagse thema's.  Ook leert u wat meer over de grammatica. Na afloop kunt u zich in een aantal veelvoorkomende situaties met eenvoudig Russisch redden.

 • reis

  Armenië en Georgië

  onbekend

  Armenië en Georgië

  Een prachtige culturele expeditie naar de twee oudste Christelijke landen van Europa. Op zoek naar mythen en verhalen. In de voetsporen van schrijvers en dichters. Voor wie het exotische landschap en de dappere strijd om de vrijheid bronnen van inspiratie waren. Die juist niet de glorie van de Sovjetunie wilden bezingen of die het afschudden van de sovjet-denkwijze beschrijven.

 • Immense groene heuvels met klein drievuldigheidskerkje Gergeti bij Kazbek in Georgie

  Cursus

  De Zuidelijke Kaukasus

  data in overleg

  locatie in overleg

  De Russische dichters Poesjkin en Lermontov hebben de Kaukasus in de vroege 19e eeuw ontdekt. Als romantici werden ze aangetrokken door de exotische natuur en cultuur in Georgië en Armenië. De hoge woeste besneeuwde bergen, de wilde nomade meisjes, de vrijheidsstrijd van de Kaukasische bergbewoners tegen de imperialistische Russische tsaar, dit alles werd stof voor hun gedichten of prozawerk.

 • Een paartje op het Rode plein bynight met hart

  cursus

  De Meester en Margarita

  in overleg

  online of op locatie

  Met welke bedoelingen duikt onverwacht de duivel in Moskou op? Had Pilatus daadwerkelijk migraine en kon Jezus hem daarvan genezen?  Wat zijn de verbanden tussen deze twee - als dag en nacht van elkaar verschillende - verhalen?  Wie verkoopt er nu eigenlijk zijn ziel aan de duivel? Dit en nog veel meer vragen gaan we in deze cursus proberen te beantwoorden.

 • zonnebloemen tegen helblauwe hemel

  cursus

  Op reis naar Oekraïne

  in overleg

  online via ZOOM of op locatie

  Wat weten wij over de achtergronden van het gewapende conflict dat nu op Oekraïens grondgebied uitgevochten wordt? Waar komt de haat van het huidige Russische regime jegens de Oekraïners vandaan?  In deze cursus gaan we op zoek naar antwoorden door de literatuur over eerdere gewapende conflicten te lezen en te bespreken. 

 • Schilderij waarop de wolgaslepers een zeilschip stroomopwaarts slepen langs de wolga door ilja repin

  cursus

  Langs de Wolga

  in overleg

  online via Zoom of op locatie

  De Wolga werd in de oudheid al beschreven door de Griek Ptolemaeus - hij noemde haar 'Rha‘. De langste Europese rivier - meer dan 3.700 km - functioneert al eeuwen als handelsroute met het Midden-Oosten. Russische schepen voeren op zoek naar handelswaar via Astrachan over de Kaspische zee naar Perzië en zelfs tot aan India. Omgekeerd voeren Oosterse kooplui naar Astrachan en vandaar noordwaarts.

 • Het centrum van Moskou als skyline gefotografeerd over de daken heen in oude ansichtkaartenstijl.

  cursus

  Meester van de Sovjetliteratuur

  in overleg

  online via ZOOM of op locatie

  Michail Boelgakov (1891-1940) wordt gezien als een van de grootste schrijvers van de 20e-eeuwse Russische literatuur. Hij schreef korte verhalen, komische schetsen, satirische novellen, vernieuwende toneelstukken en meeslepende romans. Hij nam o.a. het chronische woningtekort en het leven in de communale woning in het Moskou van de jaren ’20 op de korrel.

 • Schilderij van een Russisch landhuis in een park door Boris Koestodiev

  cursus

  Landgoederen & datsja's 2.0

  in overleg

  online via ZOOM of op locatie

  De 19e-eeuwse Russische schrijvers van aristocratische komaf hadden meestal landgoederen in familiebezit. En tijdens de Sovjetunie kregen schrijvers vaak het privilege om een datsja van de schrijversbond te huren. Veel van deze landgoederen en datsja's zijn nu huis-musea, gewijd aan de schrijver of dichter. Aan de hand van deze literaire huizen en hun voormalige bewoners maken we een reis door de Russische literatuur.

 • schilderij gezicht op houten paleis in kolomenskoje

  lezing

  De paleizen van de Romanovs

  in overleg

  op locatie of online via Zoom

  De Romanovs waren de rijkste en succesvolste familie van tsaristisch Rusland. Ze hadden enorme bezittingen, rijk versierde paleizen in allerlei bouwstijlen gebouwd, gevuld met decoraties en kunstschatten uit 17e tot en met 19e eeuw. In deze lezing wil ik graag enkele van de onbekendere paleizen van de Romanovs onder de aandacht brengen.

 • Siberisch berkenbos in Rusland

  lezing

  Siberië tussen hemel en hel

  in overleg

  online via Zoom of op locatie

  Siberië is het land van onbegrensde mogelijkheden, van onmetelijke wouden en grote rijkdom aan grondstoffen en mineralen. Het bevat uitgestrekte gebieden die zo moeilijk bereikbaar zijn, dat Russen ook wel zeggen: Siberië is een planeet. En dan voegen ze er snel aan toe: het is onze planeet. Maar het is er ook koud, donker en je had er de Goelag.

 • Bont gezelschap zit in een houten bootje voor een restaurant op straat in Odessa.

  cursus

  Odessa, Parel van de Zwarte Zee

  in overleg

  online via ZOOM of op locatie

  De 'Parel van de Zwarte Zee’ is een van de koosnamen voor de zuidelijke, kleurrijke stad Odessa. Voor Russische lezers is Odessa een echte literaire stad, net zoals Sint-Petersburg. De dichter Aleksandr Poesjkin zette al in het begin van de 19e eeuw de toon door de stad in zijn roman-in-verzen Jevgeni Onegin luchtig en spottend te bezingen.