Gezicht op de Moskou rivier en op het Kremlin bij nacht.

Uitgelicht

Op Russische expeditie via het internet…
Bent u dol op Russische schrijvers? Bent u op zoek naar Russische (vertaalde) boeken? (En wilt u de lokale boekhandel steunen?) Of wilt u misschien verder lezen of luisteren over moedertje Rusland?
Op deze pagina vindt u mijn tips om Russische literatuur en cultuur verder te verkennen vanuit uw leunstoel. Verwacht alstublieft geen volledigheid. Hierbij bied ik u een persoonlijke selectie van websites die ik zelf de moeite waard vind.

1. Boekhandels en uitgeverijen

Pegasus Amsterdam

De enige, echte, onvolprezen Russische boekhandel in Nederland! U kunt hier Russischtalige en vertaalde Russische literatuur krijgen en ook een keur aan boeken over Rusland en de landen uit Oost-Europa. Van geannoteerde verhalen voor de beginnende lezer in de originele taal tot de meest recente romans van populaire Russische schrijvers, zoals Guzel Jachina.

Plantage Leiden

Uitgeverij Plantage in Leiden. Vertaalster Yolanda Bloemen is de uitgever en zij geeft sinds 1989 via Plantage al jarenlang juweeltjes van uit het Russisch vertaald werk uit. O.a. Russische poëzie en Russische toneelteksten. Via de website kan ook online besteld worden.

Benerus Antwerpen

Brengt publicaties uit over alles wat met Rusland en de Nederlanden te maken heeft.


2. Tijdschriften over Russische literatuur

TSL: Tijdschrift voor Slavische literatuur

Het enige Nederlandse tijdschrift over Russische literatuur dat al sinds 1987 bestaat. Een schat aan interessante bijdragen van slavisten uit Nederland en Vlaanderen is te vinden in het digitale archief.

Russian Literature

Onder redactie van professor Ellen Rutten van de Universiteit van Amsterdam. Russian Literature is een wetenschappelijk tijdschrift (peer-reviewed) dat wetenschappelijke studies over Russische literatuur (maar ook over Kroatische, Servische, Tsjechische, Slowaakse en Poolse literatuur) publiceert. De artikelen zijn in het Engels of in het Russisch.


3. Blogs over Russische literatuur

Rusland in woord en beeld

Egbert Hartman is een Nederlandse slavist, vertaler, Ruslandkenner en fotograaf. In zijn blog schrijft hij regelmatig (maar zeker niet uitsluitend!) over Russische literatuur. Hij is een zeer verdienstelijk fotograaf. Zijn foto’s (o.a. over Rusland) zijn te verkrijgen via www.anpfoto.nl en zoek daar op Egbert Hartman.

Een Russische Affaire

Elisabeth van der Meer is een Nederlandse slaviste. Zij woont in Finland en schrijft vanuit dat land interessante bijdragen over de Russische literatuur. Zij is lid van diverse internationale leesclubs via Twitter en bericht ook daarover. Meestal doet zij dat tegenwoordig in het Engels via de Engelstalige versie van haar blog.

Van Poesjkin tot Poetin en snel terug

Pierre Boulogne is een Belgische slavist, literair vertaler en tolk. Hij was professor Russische literatuur bij de KU Leuven en doceerde Russische taal, literatuur, geschiedenis en cultuur aan ondermeer de Universiteit van Gent. Sinds 2018 is hij directeur van CETRA, het Centre for Translation Studies van de KU Leuven. Op dit moment is het mij niet duidelijk of de blog nog leeft, maar u vindt er interessante bijdragen.

Russische poëzie

Dit is een website van vertaalster Nina Targan Mouravi. Zij vertaalt Russische en Georgische poëzie. Ze heeft in eigen beheer diverse schitterende tweetalige bundels uitgebracht. Hierover kunt u meer vinden op deze website. De informatie op de website wordt onregelmatig ververst.

Lizok’s Bookshelf

Liza Hayden is een gerenommeerde Amerikaanse slaviste en vertaalster Russisch-Engels. Zij vertaalt veel moderne Russische literatuur naar het Engels. In haar interessante blog geeft ze een actueel beeld en scherpe portretten van moderne Russische schrijvers en schrijfsters. Door haar blog te lezen komt u veel te weten over wat er op dit moment in Rusland aan nieuwe literatuur verschijnt en wat populair is.


4. Blogs over moedertje Rusland

Raam op Rusland

Opgericht door de journalist Hubert Smeets en onder redactie van Hella Rottenberg, Laura Starink en Hubert Smeets. Raam op Rusland wil een podium voor kennis, analyse en debat zijn. Op deze website worden Nederlandse, Engelse en soms Russische bijdragen gepubliceerd van een keur aan Ruslandexperts. Zeer de moeite waard om de actualiteit over Rusland te volgen.

Moeder Rusland

Kleine verhalen over een grootmacht. Hester den Boer (1981) is freelance journalist en fotograaf. Ze heeft Religiestudies, Holocaust- en Genocidestudies en Russische Taal en Cultuur gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze woonde zes maanden in Sint Petersburg om in het archief van Memorial onderzoek te doen naar De Goelag en maakte meerdere journalistieke reizen naar Rusland.

Prospekt online

Een website met artikelen over de Russische federatie en incidenteel over de directe buurlanden van Rusland, dat wil zeggen die landen en republieken die vroeger deel uitmaakten van de USSR.

Rusland colleges

De antropologe Rieke Leenders schrijft tweewekelijkse bijdragen over Rusland. Zij wil graag Rusland in het sociale detail tot leven wekken.


5. Engelstalige blogs over Russische cultuur

Blog van The Pushkin House

Het Pushkin house in Londen is gespecialiseerd in Russische cultuur. Het werd opgericht in 1954 door Russische emigranten en Britse slavisten en organiseert lezingen, concerten en tentoonstellingen van Russische schrijvers en kunstenaars. Sinds de pandemie organiseert het Pushkin House ook regelmatig interessante online lezingen en daardoor zijn hun activiteiten ook vanuit Nederland heel goed te volgen. Het blog bevat heel gevarieerde bijdragen (over literatuur, kunst, geschiedenis, ruimtevaart, reizen, koken).


6. Blogs over Russische muziek

Russische muziek in Nederland

Een blog van muziekjournaliste Olga de Kort-Koulikova. Zij heeft een tijdlang alle concerten van Russische componisten bijgehouden. Ze schrijft recensies en publicaties in diverse tijdschriften over muziek. Het is me overigens niet helemaal duidelijk of de blog nog regelmatig bijgehouden wordt. Desalniettemin kunt u hier veel interessants vinden.


7. Engelstalige podcasts over Russische literatuur, cultuur en actualiteit

Tipsy Tolstoy: Russian Literature for the Inebriated

Een Amerikaanse podcast over Russische literatuur. Zowel bekende 19e eeuwse Russische boeken en schrijvers als meer moderne Russische worden besproken in een casual format door twee jonge Amerikaanse slavisten die er graag ook nog een glaasje bij drinken.

Sean’s Russian Blog Podcast

De Amerikaanse slavist Sean Guillory van de University of Pittsburgh heeft sinds 2005 een vermaard blog bijgehouden, dat hij sinds 2015 echter heeft omgevormd tot een wekelijkse podcast over Rusland. Interessante bijdragen, vaak met gasten.


8. Interessante video’s op YouTube

Valentina’s Kiosk

Dit is een serie van de BBC met de bekende BBC-journalist Steven Rosenberg. Hij interviewt de aardige Valentina die kranten en tijdschriften verkoopt in een kioskje aan een van de straten in Moskou. Het zijn tot nu toe 22 korte bijdragen waarin u een leuk inkijkje krijgt in het dagelijkse reilen en zeilen van Valentina. De interviews zijn in het Engels ondertiteld.

Ik kan u de acties van Rusland niet voorspellen. Rusland is een raadsel, gewikkeld in een mysterie, verpakt in een enigma.

Winston Churchill in een van zijn toespraken